Hoe ga je oververhitting bij je hond en kat tegen?
- Geplaatst op
- Door Bianca Christiaanse
Je hond en kat kan vaak niet zelf goed de warmte kwijt. Gelukkig zijn er goede producten om je hond of kat te helpen met afkoelen op de warme dagen van het jaar.
Hoe ga je oververhitting bij je hond en kat tegen?
Als de temperaturen oplopen kan het zijn dat je hond of kat oververhit raakt. Huisdieren hebben een vacht. Deze ruilen ze in de zomermaanden in voor een zomervacht, maar veel van onze honden en katten hebben geen zweetklieren waarmee ze hun huid koel houden zoals ons.
Gelukkig zijn er genoeg middelen om oververhitting tegen te gaan bij jouw huisdier. We vertellen je graag wat oververhitting precies is en wat je er aan kan doen.
Wat is oververhitting?
Als je hond of kat het erg warm krijgt en de warmte niet kwijt kan dan is er een grote kans op oververhitting. Dit is erg gevaarlijk voor je huisdier en zij kunnen er zelfs aan doodgaan. Oververhitting is als de temperatuur van je hond of kat oploopt tot boven de 41 graden.
Hoe help ik mijn hond tegen oververhitting?
Honden raken alleen de warmte kwijt door te hijgen. Behalve in de zooltjes van de poten hebben ze nergens zweetklieren. Het is dus erg belangrijk om met warme temperaturen goed op je hond te letten.
Maak geen lange wandelingen of fietstochten met je hond. Laat je hond niet op het hete asfalt lopen en laat ze genoeg drinken.
Een hond raakt zijn warmte alleen kwijt door te hijgen
Er zijn verschillende producten die je hond kunnen helpen met afkoelen. Een koelmat is een perfect voorbeeld hiervan. Deze matten blijven lang koel en als je hond even wilt uitrusten na het buiten of binnen spelen kan hij op deze mat gaan liggen om af te koelen.
Je kan ook een hondenzwembad in je tuin of op je balkon zetten. Honden vinden het heerlijk om lekker te spelen met water. Uitgespeeld? Dan is het tijd voor iets lekkers. Wat dacht je van een heerlijk hondenijsje? Deze ijsjes zijn speciaal gemaakt voor honden en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Let er wel op dat je erbij blijft als je deze overheerlijke ijsjes aan je hond geeft. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze het stokje opeten. IJs voor mensen is gevaarlijk voor honden en zij kunnen erg last krijgen van hun buik als ze mee eten met jouw ijsje. Doe dit dus absoluut niet.
Geef je hond alleen speciaal hondenijs en geen ijs wat je zelf ook eet.
Hoe help ik mijn kat tegen oververhitting?
Oververhitting komt bij katten minder voor als bij honden. Katten zoeken vaak zelf een koel plekje op zodat de lichaamstemperatuur niet oploopt. Toch moet je ook bij katten in de gaten houden of er geen oververhitting is.
Katten zoeken vaak zelf een koel plekje op
Is je kat rusteloos, wil hij niet eten, voelt hij heet aan en ademt hij snel? Dan gaat het niet goed. Laat je kat voldoende drinken. Om je kat te stimuleren om goed te drinken kan je een drinkfontein aanschaffen met bewegend water. De drinkfonteinen van Drinkwell zijn hier een goed voorbeeld van.
Let wel op dat het water niet ijskoud is, lauw water is beter. Van nature hebben katten niet veel water nodig maar met hele warme dagen is het wel noodzakelijk dat ze genoeg drinken. Je kat heeft ongeveer 40 ml water per lichaamsgewicht nodig.
Wil je graag weten wanneer je kat drinkt en hoeveel? Dan kan je een drinkfontein aanschaffen die werkt op de microchip van je kat. Zo kan je via een app op je telefoon precies zien hoeveel je kat drinkt en op welk tijdstip.
Er zijn speciale drinkfonteinen die het drinkgedrag van je kat bijhouden.
Wat zijn de symptomen van oververhitting bij hond en kat?
Heeft je hond of kat bleke slijmvliezen en reageert het bijna niet meer? Voelen de pootjes, neus en oren koud aan? Dan moet je onmiddellijk de dierenarts bellen. Je huisdier heeft waarschijnlijk een hitteshock en kan hieraan overlijden.
Pas goed op je huisdier. Zij hebben ons echt nodig, laat ze ook niet alleen in een warme ruimte of de auto. Het kan ze fataal worden.
Zwemmen vinden honden vaak erg leuk